Catifeaua – istoria tesaturii reginelor si 3 reguli de purtare

haina de catifea

Catifeaua a fost dintotdeauna o tesatura de lux. Obtinuta printr-un procedeu destul de elaborat, catifeaua era materialul reprezentativ al clasei superioare, pana nu demult. Aceasta tesatura lucioasa, cu o densitate aparte, are o istorie interesanta, pe care merita sa o afli. In plus, tesatura reginelor poate fi purtata de catre oricine cu aceeasi eleganta, daca sunt urmate cateva principii de asortare.

Catifeaua – istorie

Exista mai multe teorii cu privire la momentul si locul in care a fost inventata aceasta tesatura. Desi este asociata de cei mai multi dintre istorici cu nobilimea europeana, sunt si pareri conform careia aceasta a provine din cultura estica. Bucatele de catifea nefinisata au fost descoperite in China, iar despre ele se cred ca dateaza din timpul dinastiilor vechi (in jurul anilor 221-206 i.Hr.).

A doua teorie pare sa fie sustinuta si de descoperirile ulterioare, deoarece catifeaua este, in mod obisnuit, obtinuta din fire de matase, la care se face referire in cultura chinezilor sub denumirea de ”quirong”.

Totusi, Irakul a fost, de asemenea, printre primii producatori de catifea, alaturi de Egipt. Ba chiar mai mult decat atat, orasul Cairo a fost centru de productie de catifea pentru o vreme indelungata. Tehnica prin care se obtinea superbul material era, insa, consumatoare de resurse, astfel ca acesta a inceput sa fie disponibil doar pentru regalitate si pentru cei foarte bogati, fiind considerat un produs de lux. In casele regale, catifeaua era prezenta nu doar in garderoba reginelor, dar accesoriza chiar si obiectele de mobilier, reprezentand o tapiterie sofisticata pentru canapele, scaune sau fotolii.

3 reguli de asortare a catifelei – cum porti tesatura nobila

Catifeaua a fost si este considerata inca tesatura nobilimii, asta si datorita caracteristicilor pe care le are. Ea este ideala pentru a fi purtata in tinute sofisticate si elegante, care se preteaza ocaziilor speciale din viata noastra. Atunci cand porti catifea, tine cont de 7 reguli principale:

  1. Alege piese vestimentare din catifea naturala. Nu orice catifea este pretioasa, caci in comert exista foarte multe replici. Evita sa porti catifea sintetica si opteaza pentru haine din catifea naturala, care este mult mai neteda si care se pastreaza impecabil in timp.
  2. Atunci cand alegi sa porti rochii din catifea nu mai este nevoie sa te gandesti la ce tip de accesorii sa folosesti. De fapt, o rochie de catifea este o piesa ”WOW”, asa ca nu mai are nevoie de accesorii care sa o puna in evidenta! Cel mult, mergi pe o linie simpla si subtila in alegerea bijuteriilor tale. Vezi colectia noastra de rochii de seara din catifea!
  3. Catifea pe timpul zilei? De ce nu?! Sacoul din catifea este o piesa vestimentara care poate fi purtata atat in tinutele de zi cat mai ales in outfiturile de seara. Singura regula de care trebuie sa tii cont este ca el trebuie asortat cu haine care nu epateaza nici prin stil si nici prin cromatica, deoarece si de aceasta data, catifeaua trebuie sa fie tesatura-vedeta a outfitului tau!